Saturday 9 May 2009

Rädda public service!

En av vårt lands viktigaste pelare är i fara. Jag talar inte om bilindustrin, som genom helt ostrategiska vägval har målat in sig i ett kommersiellt hörn. Inte heller syftar jag på nedskärningen som nu pågår i våra skolor, en konsekvens av den moderatledda regeringens politik.

Nu måste fokus sättas på tillståndet i våra högkvalitativa public service-institutioner. Idag skriver DN att SVT planerar en rad nedskärningar. Chefen Eva Hamilton varnar för att SVT snart inte kan leva upp till de krav på kvalitet och att nedskärningarna kommer att "resultera i ett utbud som (hon) tror varken publiken eller politikerna önskar".

De lojala SVT-medarbetarna har under senaste åren troget bitit ihop och satt sin yrkesstoltet i första rummet: tittarna ska få kvalitets-tv. Men priset blir högre och högre, med utslitna människor, ökad risk för allvarliga slarvfel och en svajig produktion.

Nu måste regeringen ta sitt ansvar och sluta förhala public service-proppen! Det är inte hållbart att dessa bolag ska fortsätta på nuvarande svältkost. De privatiseringshetsande kapitalistdyrkarna i högerregeringen måste bekänna färg, ska de låta public service-bolagen gå ner sig och göras meningslösa, eller vill man värna folkbildning, demokrati och kvalitativ underhållning?

1 comment:

  1. Så sant! Titta vilka kanaler som tittarna trots allt tittar mest på! SVT vinner i alla hänseenden vare sig det handlar om underhållningsprogram, debatter, nyheter, sport eller dokumentärer. Det enda som man kanske hamnar efter i är långfilm. Detta är antagligen pga. att det är för dyrt att köpa in rättigheterna till filmer, och andra saker därför prioriteras. Det finns inga kanaler som kan mäta sig med SVT i kvalitet och oberoende. Public Service-media är vår viktigaste demokratiupprätthållare. Alla andra kanaler har på ett eller annat sätt privata finansiärer som vill ha sina behov tillgodosedda vilket gör dem partiska. Låt oss hoppas att vi slipper denna regering från helvetet efter den 19/9 i år!

    ReplyDelete