Monday 20 April 2009

Blev FNs rasismkonferens en skandal?

Förtryckarpresidenten Ahmadinejad i Iran gick till hård attack mot Israel under FNs konferens mot rasism. Han är knappast mest lämplig att kritisera andra länder för repressivitet, vilket han gjorde när han kallade Israel rasistisk folkmordsstat, rapporterar bl a DN och Aftonbladet.

Men ligger det något i kritiken mot Israel?

För vad är egentligen rasism? Jo, enligt en bra definition på Wikipedia, är rasism
"en indelning av människor i ett hierarkiskt system av raser, där vissa raser tillskrivs moralisk rätt att härska över andra. Det används för att beteckna ett synsätt, ett sätt att behandla människor, och/eller en samhällelig struktur."

Med denna definition i minnet kan man fundera litet över hur israeliska staten beter sig mot palestinierna och vilka värderingar som präglar detta handlande.

Sionismen som präglat Israels tillkomst är en politisk rörelse med rötter i 1800-talets antisemitism och förtryck av judarna i Europa. Sionismen har framför allt handlat om att skapa en fristat åt en förföljd folkgrupp. Men för att göra detta i Palestina, där det redan bodde människor, krävdes att man motiverade sin "moraliska rätt" att härska över, exploatera och förtrycka den redan befintliga befolkningen - palestinierna - som man valde att kalla araber.

FNs generalförsamling har vid flera tillfällen kritiserat Israels brutala ockupationspolitik bland annat i
en resolution som jämställde sionismen med rasism och den sydafrikanska apartheidpolitiken. Rätt eller fel?

Vad gäller frågan om folkmord så är den komplicerad, men inte en helt galen beskrivning på vad Israel sysslar med på de palestinska områdena. Folkmord är nämligen den "medvetna och systematiska förstörelsen av en etnisk, religiös eller nationell grupp". För den som följt rapporteringen av hur Israel betett sig under exempelvis senaste krigen mot befolkningen i Gaza känns "folkmord" eller "krigsförbrytare" inte som helt fel ordval.

No comments:

Post a Comment