Sunday 19 April 2009

Organiserad brottslighet, negligerade unga och de äldres fasa

Svenska Dagbladets hårdkokte murvel Bosse Brink har ett spännande reportage idag om EUs krafttag mot olika typer av kriminalitet. Stort grepp, en hel intressanta fakta och en del relevant analys.

"Över 1 000 kriminella grupperingar opererar inom EU och många EU-politiker vill ha tuffare tag. Men det är först nu som EU:s polisbyrå Europol har börjat fungera. Röster höjs för ett framtida europeiskt FBI.", skriver SvD.

Det bästa förslaget för att minska brottsligheten och undergräva de kriminella ligornas plattformar och rekryteringsbaser vore att vidta kraftfulla åtgärder för att minska klyftorna i Europas samhällen. Inte, som nu, låta politiken präglas av högerliberal krass kapitalism, som bidragit till att öka gapet mellan de rika och fattiga i våra samhällen.

En annan positiv insats kunde vara att satsa mer på ungdomar, bidra till att de får tillgång stimulerande och utvecklande möjligheter och aktiviteter. Och inte som nu, när t ex moderaterna i Stockholm slaktar väl fungerande ungdomsverksamheter på bred front.

En tredje sak som politikerna kunde göra mer av, istället för att mest förorda populistiska hårdare bandage och tuffare polisiära tag, vore att försöka bidra till ökat hopp och framtidstro bland Europas unga.

I det offentliga samtalet utmålas ungdomar ofta som ett problem. Äldre generationer beskriver reflexmässigt de yngre generationerna som sämre på olika sätt. Det var bättre förr.

Tror att detta sker för att den äldre generationen ska våga möta sin ålderdom och - slutligen -det faktum att de snart ska dö.


För visst vore det mycket jobbigare att tänka att glansdagar och goda tider ligger i framtiden - en framtid som man inte kommer att få del av? då är det ju säkert skönare för 40-talister och andra att tänka att det var bäst under deras ungdom och framväxt.

;0)

No comments:

Post a Comment