Thursday 16 April 2009

Urholkat bistånd, Timbro-tomtar och häpnadsväckande "fakta"

Noterar att högerregeringen avsätter hundratals miljoner extra till riskkapitalbolaget Swedfund i vårbudgetproppen. Detta med argumentet att den försvagade kronan givit minskad kraft i fondens investeringar.

Samtidigt låter regeringen biståndsbudgeten minska med cirka 4 miljarder kronor, samtidigt som kronan urholkar biståndet ytterligare. Hur många hundratusentals fattiga människor kommer att påverkas?

TT fångade upp detta, utifrån ett i det närmaste lättat perspektiv, i en artikel idag och lyckas beskriva den stora sänkningen som något som främst drabbar "biståndsbranschen och dess myndigheter". Skärpning TT! Sedan när började ni skriva ledarartiklar? Utgångspunkten måste väl vara att viktiga verksamheter och i slutändan fattiga människor drabbas?

Apropå bistånd: såg att
Timbro-tomtarna höll någon slags seminarium idag med statssekreteraren Joakim Stymne, biståndsministerns mäktigaste tjänsteman.

En av Timbros mest oseriösa hantlangare, Fredrik Segerfeldt, presenterade en bok har gjort och som han hävdar är baserad på fakta. Enligt Segerfeldt är det svenska biståndet rena massmördaren. Det inte bara förhindrar utveckling. Det orsakar krig och elände. Det gynnar diktaturer och det ökar fattigdomen. Fantastiskt! Vilket scoop! Jätteintressanta uppgifter!

Men dessa helgalna teser kan väl inte ens de mest förvirrade neoliberalerna tro på, eller?

Fascinerande att notera att statssekreteraren inte gjorde mycket för att nyansera bilden. Ska det tolkas som att den moderatstyrda regeringen håller med tokliberalerna, vars uttalade mål tycks vara att lägga ner Sida - enligt dem själva sinnebilden för Bidragssverige?

No comments:

Post a Comment